Na Sázavu se bez plaveckého výcviku vůbec nepouštějte


Plánujete vodáckou výpravu po Sázavě a zvete na ní své přátele, s nimiž byste rádi trávili volný prázdninový týden? A chtěli byste řeku splouvat od Světlé nad Sázavou až do Píkovic, před soutok s Vltavou? Pak se postarejte o to, aby všichni vaši kamarádi měli za sebou plavecký výcvik a uměli výborně plavat. Můžete si zajistit i individuální výuku plavání se zkušeným instruktorem, který se postará o to, abyste si poradili s plaváním v obtížných říčních úsecích. Řeka Sázava je sice jednou z našich nejkrásnějších vodních rezervoárů, ale místy je zrádná a musíte si vědět rady, jak si tu počínat, a hlavně musíte být dobrými plavci.

řeka Sázava

Pod Světlou nad Sázavou narazíte na jedny z nejkrásnějších peřejí v Evropě, jmenují se Stvořidla a vodáci dobře ví, že je tu čeká průjezd poměrně obtížným terénem, označovaným za normálního stavu vody jako WW II+. V říčním korytu se nachází četné balvany, které tu tvoří vodní prahy, válce a stupně, a při převržení lodi je tu každý plavec vystaven značné fyzické námaze a psychickému tlaku.

peřeje na Sázavě

Pod peřejemi Stvořidla v úseku mezi Ledčem nad Sázavou a Krhanicemi je řeka poměrně klidná a zde nehrozí tolik nebezpečí, jako v peřejích, ale obdoba Stvořidel na vás čeká mezi Krhanicemi a Píkovicemi, v údolí pod vrchem Medník. Krhanické peřeje jsou za vyššího stavu vody i velmi nebezpečné s obtížností WW III+, a chcete-li absolvovat tuto trať v délce zhruba dvanácti kilometrů, musíte být opravdu zdatnými plavci. Navíc se tu v sezóně pohybuje poměrně mnoho vodáků, kteří vám mohou záchranu a plavání ke břehu ještě ztížit. Individuální výuka plavání v Praze se zaměří na vaše slabé plavecké stránky a na zdokonalení vašeho stylu a vy si pak budete moci užít plavbu bez zbytečného rizika. Plovací vesta je sice v těchto místech důležitá, ale umět dobře plavat je tu ještě důležitější.