Bazén s ledovou vodou není pro každého


Plánujete na vaší zahradě výstavbu zapuštěného bazénu a dosud jste neřešili, jak budete vodu v nádrži ohřívat? Pokud vysloveně nechcete mít bazén v provozu v parných letních dnech a rádi byste jej provozovali alespoň půl roku, musíte se postarat o ohřev vody.

Jak zajistit v bazénu ohřev vody

Koupání v bazénu ve venkovním prostředí podmiňuje vhodná teplota vody, jistě vám nemusíme připomínat, že kdybychom plavecký bazén ponechali svému osudu, že by voda v nádrži byla natolik chladná, že by bazén loužil pouze pro otužování, anebo pro ochlazování těla po saunování, ale rozhodně by nebyl dostatečně komfortní pro plavecké sporty. V podobném duchu se to odehrává i u zahradních relaxačních bazénů, tam je zapotřebí zajistit ohřev vody mnohdy na vyšší teplotu, než jaká je v plaveckých bazénech a koupalištích.

bazén na koupání

Ohřev vody lze provádět například plynovým kotlem či elektrokotlem, tepelným čerpadlem nebo pomocí fotovoltaiky. Je k tomu zároveň zapotřebí titanový výměník Elecro G2 – 85 kW https://www.bazenygluc.cz/titanovy-vymenik-elecro-g2-85kw.html. Toto zařízení zprostředkuje přímý ohřev vody v nádrži velice spolehlivě a lze tímto způsobem provozovat zahradní (nebo i vnitřní) bazén po celý rok. Záleží pochopitelně na lokálních podmínkách, vývoji počasí a vhodném zdroji pro výrobu tepelné energie.

voda v bazénu

Teplota vody v bazénu

Krátce jsme zde zmínili nutnost vyhřívat vodu v bazénech na patřičnou teplotu, ale máte přesnou představu o její konkrétní hodnotě?

V plaveckém bazénu se voda standardně vyhřívá na 26 až 28 stupňů Celsia, ta je dostačující pro chlazení těla při fyzické aktivitě a zároveň není organismus podchlazen. V bazénech či vířivkách, kde se nepočítá s větší námahou, a jde spíše o relaxační záležitost, by se měla voda ohřívat na teplotu vyšší, přibližně na 30 – 35 stupňů Celsia – čím vyšší teplota, tím větší relax a méně pohybu. Ve vířivkách je standardem teplota vody shodná s teplotou lidského těla, tedy 36 stupňů Celsia.