Únik vody: Jak ho odhalit a minimalizovat škody


Pro mnohé z nás je velká noční můra fakt, že bychom například vytopili sousedy. Únik vody totiž patří mezi jedno z nejčastějších a zároveň nejzávažnějších problémů, se kterým se mohou majitelé domů a bytů setkat. A co vede k tomuto havarijnímu stavu? Únik vody může mít různé příčiny. Děje se to nejen díky prasklému potrubí, a to buď díky vadnému materiálu nebo díky stáří, ale také pro vadné těsnění. Plastové trubky, i když jsou odolnější vůči korozi, mohou prasknout v důsledku nesprávné instalace nebo mechanického poškození. V rámci tohoto problému je důležitá včasná detekce úniku vody.

únik vody

A to proto, aby se předcházelo škodám, které voda může způsobit. Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda ve vašem domě nebo bytě dochází k úniku vody. Jedním z nejjednodušších je sledování vodoměru. Pokud všechny vodovodní spotřebiče v domě jsou vypnuté a vodoměr stále ukazuje průtok vody, může to znamenat únik. I zvýšené účty za vodu mohou značit úniky vody anebo také mokré skvrny, které lze vidět na stěnách, podlaze anebo vyskytující se plíseň. A jak minimalizovat škody, které způsobí únik vody? Při zjištění úniku vody je třeba zastavit nejprve hlavní přívod vody.

únik vody

Poté také odstranit všechny nebezpečné předměty z mokré oblasti a zapnout ventilátory a vysoušeče. Případně volat instalatéra nebo havarijní službu. Nicméně je důležité myslet na to, že prevence je vždy lepší než řešení následků. Tato prevence spočívá například v pravidelné údržbě vodovodního systému, ale také jeho kontrole odborníkem. Při kontrole je třeba se zaměřit nás několik oblastí. A to především, že jsou všechny spoje a těsnění pravidelně kontrolovány a vyměňovány podle potřeby. Závěrem je třeba myslet i na to, že investice do kvalitních materiálů a profesionální instalace mohou také výrazně snížit riziko úniku vody a ušetřit tak spoustu nepříjemností.